Interview medewerker in Gelderlander

5-8-2018

Interview medewerker in Gelderlander Vanwege invoering van de Participatiewet moeten arbeidsgehandicapten meer bij reguliere bedrijven aan het werk gaan. Wedeo Doetinchem loopt met 70 procent detacheringen van sw-medewerkers landelijk gezien aardig voorop. Het gemiddelde ligt rond de 35 procent. Alleen voor wie echt niet anders kan, blijven nog beschutte werkplekken bestaan, met veel begeleiding en aangepaste werkomstandigheden.

In verband met dit uitgebreide persbericht die te lezen was in het achterhoek gedeelte van de Gelderlander van 30 juli jl is ook een interview met onze medewerker Cor Klein Hesselink geplaatst om aan te tonen hoe een sw-medewerker een detachering ervaart, lees hier:

De medewerker: ‘ Hier is werk niet eentonig’

ULFT – En weer is een schakelkast voor de bediening van een trai­ningsmolen voor paarden klaar.

Cor Kleinhesselink zet momen­teel bij EM Kwadraad de ene na de andere in elkaar.

De 53-jarige Doetinchemmer werkt sinds drie jaar bij het Ulftse bedrijf in elektromontage. Com­plete schakelkasten zet hij als een bouwpakket in elkaar, een stuk of acht op een dag. „Het is helemaal geen eentonig werk, er is veel af­wisseling. Stickers erop, knoppen monteren, schakelaars vastschroe­ven, de bedrading aansluiten, ik weet inmiddels uit mijn hoofd hoe het moet”, zegt hij.

Bij EM Kwadraad werken zo’n vijf­tien mensen van Wedeo. „Maar ik zeg nooit dat ik bij Wedeo werk.

Alleen die naam al. Ik werk bij EM Kwadraad”, zegt Kleinhesse­link, die vroeger in de metaal­industrie heeft gewerkt maar met een versleten schouder in de WAO terechtkwam.

„Thuiszitten is niets voor mij. Zo begon ik in 2002 in de kwekerij van Wedeo. Daar was de produc­tiedruk soms hoog, en moest je de hele dag hetzelfde doen: een stekkie in een potje stoppen.

Toen de kwekerij in 2011 sloot, ben ik hier begonnen”, zegt hij.

Dat was wel even wennen. „Eerst dacht ik: waar ben ik aan begon­nen. Maar ik heb er geen spijt van en zou nooit meer terug willen.

Het werk is hier hartstikke leuk, de vrijheid is hier groter en er zit geen druk achter. En als ik veel pijn heb aan mijn schouder, kan ik het wat rustiger aan doen.”

“ Ik zeg nooit dat ik bij Wedeo werk. Ik werk bij EM Kwadraad